Srpski Engish
Univerzitet "Džon Nezbit" Fakultet za menadžment Zaječar
Fakultet za menadžment Zaječar
  Srbija, 19000 Zaječar, Park šuma Kraljevica bb, tel/fax +381 19 430 800, info@fmz.edu.rs
   
 
 VestiECDL 
ECDL Korisni linkovi
Ubrzan razvoj informaciono komunikacionih tehnologija i njihov uticaj na sve sfere života, kao i promene koje pruzrokuju na svetskoj ekonomskoj sceni, stvaraju sve zahtevnije uslove okruženja u kome poslujemo.

Uprkos tome, prema podacima Republičkog zvoda za statistiku, čak 56,4% građana nikada nije koristilo Internet, dok 63,3% populacije ne poseduje Internet konekciju. Najveći broj građana se nalazi na pogrešnoj strani digitalne podele i nije u mogućnosti da iskoristi prednosti ICT. Iako se ogromna sredstva ulažu u razvoj infrastrukture digitalni jaz ostaje nepromenjen. Samim tim povraćaj uloženih sredstava je ograničen. Broj izveštaja koji nagoveštavaju neuspeh ICT projekata je sve veći jer korisnici ne poseduju odgovarajuća znanja i veštine.

Ulaganje u ljudski kapital, i podizanje nivoa digitalne pismenosti će nam obezbediti stvaranje informacionog društva u kome će svi koristiti benefite primene ICT. ECDL kao međunarodno prepoznatljiv standard poznavanja rada na računaru predstavlja kriterijum za ocenjivanje sposobnosti krajnjih korisnika računara.

Da li ste znali da prosecan službenik provodi 38 minuta dnevno resavajuci probleme svog kompjutera i kompjutera ostalih ljudi? To je otprilike 3 sata nedeljno. Ili 12 sati mesecno. Ili oko 20 dana godisnje. Pomnoženo sa brojem zaposlenih u bilo kojoj organizaciji, to je mnogo izgubljenog vremena i novca.

Istraživanjem sprovedenim u Norveskoj utvrdeno je da informaticka nepismenost uzrokuje znatne gubitke koji su nazvani "skriveni troskovi informaticke tehnologije". Norvežani su merodavno utvrdili da prosecan korisnik koji koristi kompjuter u svakodnevnom radu nedeljno izgubi 2 sata i 51 minut u traženju pomoci pri resavanju problema vezanih za rad sa kompjuterom. Vecina ispitanika (73%) zatraži pomoc kolega na poslu, sto znaci da se neželjeni utrosak vremena dvosturko povecava. Gotovo 50% anketiranih resavanje kompjuterskih problema doživljava kao veliku frustraciju u svakodnevnom poslu, a 45% ispitanika smatra da nije u mogucnosti iskorisiti potencijal koji pružaju raspoloživi programi. Ukratko, firme godisnje izgube 136 radnih sati po svakom korisniku kompjutera, sto u norveskim prilikama, za preduzece s 1000 korisnika kompjutera znaci gubitak od gotovo 4,5 miliona evra!

Da li ste znali da Evropska kompjuterska vozacka dozvola (ECDL) pokriva blizu 80% oblasti kompjuterskih veština na kojima ljudi gube najviše vremena?

ECDL je međunarodno priznat kao opšte merilo kompjuterskih veština krajnjih korisnika.

Sa preko 9 miliona učesnika u 147 zemalja, ECDL je jedini program ove vrste koji se izabrale međunarodne organizacije, vlade i slične međunarodne poslovne zajednice.

Tehnologija može dati poslovima konkurentne okvire, ukoliko je svi koriste efikasno. Proverite da li ste bolji.

ECDL - dokazano povećava produktivnost i smanjuje troskove
*Izvor: CAP Gemini Ernst & Young study, Norveska, (Oktobar 2001)

ECDL resava problem skrivenih troskova IT
Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL) prakticno je proveren način optimizacije povratka ulaganja u informacione tehnologije. Ogromna sredstva troše se na kupovinu kompjutera sa namerom da zaposleni svoj posao mogu obavljati brzo i efikasno. Informatičkom obrazovanju zaposlenih ne poklanja se dovoljna pažnja. Ukoliko preduzeće organizuje kompjuterske seminare, gotovo nikad ne traži verifikaciju stečenog znanja, pa je učinak edukacije pod znakom pitanja.

ECDL je izvrstan alat za smanjenje skrivenih troškova informatičke tehnologije jer dokazano smanjuje troškove informatičkog poslovanja, povećava produktivnost i moral zaposlenih.

Sprovedena istraživanja pokazala su da 70-80% vremena utrošenog na rešavanje problema u radu na kompjuteru može biti spaseno primenom ECDL-a, jer taj nastavni program obuhvata aplikacije koje se najčešće koriste u svakodnevnom radu. Evropska kompjuterska vozačka dozvola meri znanje ispitanika medunarodno priznatim i standardizovanim testovima.Prednosti ECDL Programa

Za pojedince:

 • dokaz i poznavanju rada na računaru i veće mogućnosti za zaposlenje
 • posedovanje međunarodno priznate kvalifikacije
 • viši nivo osnovnih IT veština
 • veće samopouzdanje u korišćenju računara
 • osnova za sticanje novih IT veština
 • mogućnost fleksibilnog učenja
Za škole i fakultete:
 • edukacija i sertifikacija učenika po svetskim standardima
 • jedinstven nastavni program i procedure testiranja
 • od primene Bolonjske deklaracije ECDL je na mnogim evropski univerzitetima priznat kao ispit iz informatike
Za poslodavce:
 • primena svetskih normi računarskih veština u svakodnevnom poslovanju
 • ušteda vremena i novca usled povećane produktivnosti zaposlenih
 • kvalitetnije obavljanje posla
 • povećano zadovoljstvo i dodatna motivacija zaposleni
 • naprednija komunikacija u organizaciji
 • povećanje iskorišćenja IT resursa
 • fleksibilnost učenja u skladu sa zahtevima zaposlenih
 • sertifikacija po modulima omogućava praćenje dodatnog obraovanja zaposlenih
 • nezavisnost od IT platforme (Microsoft, Linux...)
Za društvo:
 • povećanje produktivnosti nacije i konkurentnosti radne snage
 • veći pristup građana informacionom društvu
 • povenje povraćaja investicija u IT
 • veće korišćenje usluga u mreži
 • potpora akcijskom planu „e-Europe“ prema ekonomiji znanja
 • povećanje dodatne vrednosti obrazovanju, proveri znanja i IT uslugama
Fakultet za menadžment Zaječar postao je licencirani ECDL test centar, sa ovlašćenim ispitivačima, u kome će se vršiti upis, edukacija i testiranje kandidata za sticanje ECDL sertifikata.ECDL sertifikat obuhvata sedam modula:
Modul 1 - Koncepti informacionih tehnologija (IT)
Modul 2 - Korišćenje računara i upravljanje datotekama
Modul 3 - Obrada teksta
Modul 4 - Tabelarne kalkulacije
Modul 5 - Baze podataka
Modul 6 - Prezentacije
Modul 7 - Informacije i komunikacije
 • CORE sertifikat se dobija nakon položenih svih 7 modula
 • START sertifikat se dobija nakon položena 4 modula
 • Polaznik može polagati jedan po jedan modul
 • Cena za polaganje modula od 1do 7 iznosi po modulu: 10 € + pdv.
 • Pre polaganja polaznik ima obavezu da kupi index (u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate): 37 € + pdv.
Za polaganje ispita nije neophodno predhodno pohađanje časova obuke. Kandidat koji poseduje zahtevane veštine može pristupiti ispitu bez prethodnog obrazovanja.
 • Da bi kandidat položio ispit mora se prijaviti isključivo ovlašćenom Test centru u Srbiji ili bilo gde u svetu, i tom prilikom kupiti ECDL Skills Card (indeks) u koji se upisuju ostvareni rezultati. Nakon polaganja odgovarajućih ispita JISA svakom kandidatu izdaje ECDL sertifikat.
 • Najznačajnije institucije i kompanije u Srbiji koje su otpočele sa sprovođenjem ECDL programa: Ministarstvo odbrane, Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, JP PTT Srbija, JAT Airways, Železnice Srbije, Republički zavod za statistiku, Privredna komora Beograd, Piraeus Banka, Agrobanka, EFG Eurobank – Nacionalna štedionica, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, veliki broj obrazovnih institucija i škola računara... Otvoreno je preko 100 ECDL Test Centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Subotici, Leskovcu, Zaječaru...

ECDL Core
ECDL Core je test poznavanja suštinskih IT koncepata, praktičnih veština i sposobnosti, koji potvrđuje da je nosilac sertifikata kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija.


Korisni linkovi:Prilog 1 - Cenovnik uslugaTermini za polaganje ECDL testova:

Termini za polaganje testova - svake srede od 14:00 časova u kabinetu informatike. Prijava i uplata na dan testiranja (cene testiranja).


Za dodatne informacije: doc. dr Saša Ivanov, tel. 019 430 805 (lok. 131) ili na email: ecdl@fmz.edu.rs.


prijavite se

 
   
Copyright © 2005-2015, FMZ, all rights reserved